24-årig mand idømt 6 måneders fængsel for vold og trusler imod fængselsbetjente i Nørre Snede Statsfængsel

Retten i Herning

Dommen er afsagt den 17. november 2014

En 24-årig mand var tiltalt for den 11.september 2014 under afsoning i Nørre Snede Statsfængsel at have begået vold i form af halsgreb og spark imod to fængselsbetjente. Herudover var han også tiltalt for at have fremsat trusler imod de samme to fængselsbetjente.

Sagen var, at den 24-årig skulle føres fra et afsnit i fængslet til isolationsafdelingen. Manden var ophidset pga. en diskussion om tyveri af en ghettoblaster. Fire fængselsbetjente fulgte ham på vej, og undervejs sagde han til nogle af betjentene bl.a. noget i retning af: ”I er nogle latterlige små smølfer, jeg nakker jer alle sammen.” Kort før, at de nåede isolationsafdelingen, ville den 24-årig forlade stien og skrå ind over en græsplæne, hvori der var interne alarmer. Betjentene forsøgte først at tale ham fra det. Da han ikke ville adlyde deres ordre, forsøgte de at få fat i hans arme og føre ham tilbage til stien. Den 24-årig rev sine arme til sig og markerede derved, at han ikke ville imødekomme beskeden. Herefter ville betjentene lægge den 24-årig ned på jorden. I faldet greb han fat i en af betjentenes hals eller trøje omkring halsen og klemte så hårdt, at betjenten højlydt gispede efter vejret. Den 24-årig fastholdt sit greb i et stykke tid, selv om de andre betjente med magt forsøgt at få ham til at slippe. Først da en af betjentene slog den 24-årig slap han sit greb. Undervejs i forløbet sparkede den 24-årig en anden fængselsbetjent i ansigtet. Ved den efterfølgende lægeundersøgelse kunne det konstateres, at betjenten havde mærker omkring halsen. Det kunne imidlertid også konstateres, at den 24-årig bl.a. havde punktformede blødninger i øjnene som et tegn på vold mod halsen i kombination med sammenpresning af brystkassen, og at det måtte antages at have indebåret livsfare. Under sagen var det den 24-årigs opfattelse, at han havde været udsat for vold og alene handlet i nødværge.

Retten lagde til grund, at fængselsbetjentene havde haft en legitim grund til at kræve, at den 24-årig gik på stierne og ikke på græsplænen med alarmer, og at betjentene, da den 24-årig ikke ville adlyde deres ordrer, med rette forsøgte at passivere ham ved at lægge ham ned. Retten lagde også til grund, at den 24-årig ved at tage så hårdt fat om en betjents hals og sparke en anden betjent havde begået vold imod tjenestemænd i funktion. Retten anførte endeligt, at det ikke var sandsynliggjort, at betjentene havde begået andet end vold i nødværge imod den 24-årig, og at der ikke var anden forklaring på den 24-årigs punktformede blødninger, end at han i kampen havde haft en klemning om sin hals. Retten anførte imidlertid også, at den 24-årigs vold imod fængselsbetjentene under alle omstændigheder var forudgående, og at skaderne på ham selv derfor heller ikke havde nogen betydning ved rettens bedømmelse. Herudover blev den 24-årig fundet skyldig i trusler imod fængselsbetjentene.

Den 24-årig som var straffet mange gange tidligere for bl.a. vold, blev for vold imod tjenestemand og trusler straffet med fængsel i 6 måneder. Den 24-årig modtog dommen.

Hvad synes du om dommen?

Kommentar

Kommentar

  •  
  •  
  •  
  •